Гарбис  Папазян  e роден на 14.VІІІ.1920г. в  Сливен. Учил е в Арменски колеж в град Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност.

Сред най-големите му дарения за Сливен са изграждането на детската градина в кв. "Българка" и телевизионната кула на Карандила, която е втората в страната.
  През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен.  През 1989година е награден с орден „Народна Република България” първа степен. 

 За пръв път през 2004г.общинският съвет – Сливен връчва своята новоучредена награда - почетен знак "За граждански принос". Всеобщо е признанието, че тя е намерила своя най-достоен носител - сливенеца Гарбис Папазян, който живееше във Виена.
Тази година се навършват 42 години от откриването на детската градина. При нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това е поводът, съчетавайки тези две събития да отбележим  живота и дарителската дейност на нашия патрон.
 
Перифразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали:
Папазян е на България, на Армения и на Австрия, в която живее. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки! 

ДАРЕН ИМОТ

28.07.2015 


Община Сливен получи като дарение имот на Гарбис Хайк Папазян в столицата. Приходите от стопанисването му ще бъдат в полза на детска градина „Вержин и Хаик Папазян” в Сливен. Копие от нотариалния акт за дарението на недвижимия имот беше връчен днес от кмета Кольо Милев на директора на учебното заведение Галина Николова. Условието на дарителя е всички финансови средства и приходи, придобити от община Сливен в резултат на ползването на имота да бъдат влагани и изразходвани изцяло в полза на целодневната детска градина, намираща в кв. „Българка”. Недвижимият имот е с площ 451 кв. м. и се намира в столичния район Витоша. Предстои Общински съвет Сливен да реши как ще се стопанисва обекта.


От своя страна кметът  изрази благодарност към Гарбис Папазян за поредното благородно дело в полза на родния му Сливен и децата, посещаващи детското заведение. „Община Сливен ще направи необходимото през следващия програмен период средства да бъдат насочени към детската градина където ще бъдат извършени поетапно ремонтни дейности”, каза още Кметът.
Детската градина е построена и обзаведена със средства дарени от Гарбис Папазян. Тя е открита на 10 ноември 1977г.  под името „Детелина”. През 1992 г. по желание на дарителя, градината се преименува на „Вержин и Хаик Папазян”. 

ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА

Във връзка с 36 годишнината от откриването на Целодневна детска градина «Вержин и Хаик Папазян» - гр. Сливен, построена и обзаведена със средства дарени от г-н Гарбис Папазян, на 7 Ноември 2013 г. от 10.30 часа, в изложбената зала на детската градина  беше открита сбирка с експонати датиращи живота и дарителското дело на г-н Гарбис Папазян.


По този повод  бе отслужен тържествен водосвет от Негово високопреосвещенство архимандрит Абгар Овакимян - Първосвещеник на арменската апостолическа църква в България, пратеник на дарителя г-н Папазян, който поради възрастта си не може да присъства на събитието.