Клуб „Млади възрожденци”                

Песен за Апостола

Химн "О, будители народни"

 

Днес 19. февруари 2021г. отбелязваме 148 години от гибелта на Васил Левски. Тази година, заради пандемията, церемонията е различна. Децата от клуб "Млади възрожденци" почетоха паметта на Васил Левски, а всички групи проследиха събитието онлайн. Каквото и да кажем е малко, думите не стигат! Да сведем глава и да почетем паметта на Апостола!

                                          

                              

26.03.2018г. Участие на децата от клуб “Млади възрожденци” при ДГ „В. и Х. Папазян”   в представянето на книгата „Да знаем  за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015г.” в концертната зала на Военен клуб – Сливен. Събитието се организира съвместно  от Регионално управление на образованието – Сливен,  Регионален исторически музей – Сливен, Военен клуб – Сливен и Съюз на ветераните от войните на България – Сливен.

 

          

Сред имената, които пазим като светиня в сърцата си са двама велики българи - Васил Левски и Христо Ботев. Достойни българи с чиста душа, отдадени на идеята за свободата на Отечеството ни. На тях децата от клубовете „Млади възрожденци” при ДГ „Вержин и Хаик Папазян” и ДГ ”Елица”  посветиха викторина на тема „По стъпките на Левски и Ботев”, която се проведе в ДГ „Елица”. В атмосфера на приятелска надпревара и любими родолюбиви песни, младите възрожденци демонстрираха знания за живота и святото дело на Левски и Ботев. С истински плам и въодушевление  рецитираха стихове, разказваха интересни факти.

Гости на съвместната инициатива бяха П.Чиликова - зам.кмет в Община Сливен, Дина Димитрова - старши експерт по предучилищно възпитание в РУО, Кристиана Станкова – старши експерт  по обществени науки и гражданско образование в РУО, Й.Кондева – гл.експерт в Дирекция ОКВО в Община Сливен. Компетентно жури в състав -Д.Димитрова, Кр.Станкова и Й.Кондева оценяваше отговорите на децата. За отличното си представяне двата отбора получиха грамоти и подаръци. Подаръци децата получиха и от Община Сливен и РУО.

 

                          

Регионални срещи на клубовете "Млади възрожденци" от Област Сливен. Снимка с г-н Васил Василев - председател на Общобългарски комитет „Васил Левски"

 

На 08.10.2015 г., в ДГ „Вержин  и  Хаик  Папазян”, инициативен комитет включващ директора на ЦДГ „Папазян” Г. Николова и учителите на ПГ – 6 годишни  Нели Стоянова, Гинка Станева и Виктория Роякова свика Учредително събрание за създаване на клуб „Млади възрожденци”. За председател е избрана г-жа Нели Стоянова - учител,  за зам.председател г-жа Гинка Станева – ст. учител и за секретар г-жа Виктория Роякова- учител.  

На 16 ноември в зала „Васил Левски" се състоя регионална среща на клубовете „Млади възрожденци".Членовете на Клуба се срещнаха в Сливен с   г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание, г-н Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски", г-н Стефан Радев, кмет на община Сливен, областен управител, кметове на общини и гости.

На 27 април 2018година  в зала "Васил Левски" се състоя Трета регионална среща на клубовете "Млади възрожденци". Гости на срещата бяха г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, г-н Васил Василев - председател на Общобългарски комитет „Васил Левски", г-н Стефан Радев, кмет на община Сливен, областен управител, кметове на общини и гости и членовете на клубовете от областта.

Клуб „Млади възрожденци“ развива своята дейтост вече четири години. В него членуват деца от подготвителните групи, които се възпитават в духа на християнските ценности. Запознава ги с националните ни герои и светини, с българските традиции. Учителите, членове на клуб „Млади възрожденци“  са част от педагогическия екип на ДГ „Вержин и Хаик Папазян“ и доказват своя професионализъм при ежедневната работа с децата от клуба. Високите професионални умения на екипа дават възможност за личностното развитие и творческите нагласи на децата. При работата на учителите и „малките възрожденци“се изгражда хармонична атмосфера, която стимулира тяхната толерантност и уважение. Изграждат се условия за развитие на детското творчество. Показател за това са грамотите, с които децата бяха отличени по повод участието в конкурс  за изработване на коледна картичка по покана на Общобългарски комитет „Васил Левски“ .

  • Наградените деца получиха специални грамоти подписани от председателя на Общобългарски комитет „Васил Левски“, г-н Васил Василев.
  • Достойно бе представянето на възрожденците във викторината по покана на клуб „ Млади възрожденци“ към  ДГ „Елица“.
  • По повод отбелязване на 1 ноември 2016 г. – Ден  на народните будители, възрожденците се включиха в празничен концерт и участваха в представянето на книгата „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015г.” в концертната зала на Военен клуб – Сливен.
  • Една от най-емоционалните дейности, които осъществиха децата, бе посещението им в „Дом за медико-социални грижи” в град Сливен. По този повод децата дариха дрехи и зарадваха с играчки и лакомства малчуганите от дома.
  • Децата от клуб „Млади възрожденци“ посетиха  Дом за стари хора и зарадваха възрастните с мартенички, изработени от самите тях за най- българския празник Баба Марта.
  • Родителите и децата от клуба изработиха Лапбук, посветен на националните ни герои - Васил Левски, Христо Ботев и Хаджи Димитър.
  • Освен това децата, членове на клуба, посетиха всички паметници и забележителности – символи на нашия град.

              Към личностната характеристика на екипа се включват и качества, като честност, справедливост и толерантност. Проява на уважение към личността на детето, интересите и неговите потребности. Възпитание на признателност и стремеж към съхранение на нашата родова идентичност, език и култура. Работата в екип провокира повишаване на мотивацията, инициативността и сътрудничеството с родителите, включвайки ги в реализацията на различни дейности. В работата си педагогическият екип се стреми да изгражда позитивна среда, която да създава чувство на сигурност и увереност у децата.

Като екип, членовете на клуб „Млади възрожденци“  се  чувстват  горди и отговорни, защото знаят, че възпитават бъдещото поколение  на България и с дейността си пробуждат  у  децата българското национално  самочувствие.