Дарители

Гарбис  Папазян  e роден на 14.VІІІ.1920г. в  Сливен. Учил е в Арменски колеж в град Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност.

Сред най-големите му дарения за Сливен са изграждането на детската градина в кв. "Българка" и телевизионната кула на Карандила, която е втората в страната.
  През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен.  През 1989година е награден с орден „Народна Република България” първа степен. 

 За пръв път през 2004г.общинският съвет – Сливен връчва своята новоучредена награда - почетен знак "За граждански принос". Всеобщо е признанието, че тя е намерила своя най-достоен носител - сливенеца Гарбис Папазян, който живее във Виена.
Тази година се навършват 39 години от откриването на детската градина. По - миналата година при нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това бе поводът, съчетавайки тези две събития да отбележим  живота и дарителската дейност на нашия патрон.
 
Перифразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали:
Папазян е на България, на Армения и на Австрия, в която живее. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки!